DIŞ GEBELİK (EKTOPİK GEBELİK)

DIŞ GEBELİK (EKTOPİK GEBELİK)

DIŞ GEBELİK (EKTOPİK GEBELİK)

Normal bir gebelikte embriyo rahim içindeki endometriyum tabakasına tutunarak gebelik sürecini başlatır. Embriyonun bu lokalizasyon dışında bir yere tutunması dış gebeliktir. Bu durum normal bir gebelik süreci değildir ve anne sağlığı için çok tehlikeli olabilir. Dış gebelik seri b-hcg göstergeleri ve rutin ultrasonografik değerlendirmelerle takip edilir. Adet rötarına eşlik eden vaginal olağan dışı lekelenmeler, genellikle bir tarafa lokalize kasık ağrısı sık görülen belirtileridi

Takipte olduğunuz doktorunuz öncelikle beta hcg değerlerinizin düzenli artmamasından ya da ultrasonografide görülmesi gebelik kesesinin rahim içinde görülememesiyle şüphelenir ya da tanıyı koyar. Bu aşamadan sonra tedavi, bireysel olarak kararlaştırılır yani kişiye göre tedavi planlanır. Çünkü tıbbın hiçbir bölümünde iki kere iki dört etmez;

‘’Hastalık yoktur, hasta vardır’’

Burada ultrasonografi raporu, kişinin genel durumu, muayene bulguları ve kan değerlerine göre bir tedavi planı oluşturulur.

Bu tedavi planı hastanın durumuna göre, sadece takip olabileceği gibi, ilaç tedavisi ya da ameliyat seçenekler dahilinde olabilir.

Ektopik gebeliği (dış gebeliği) tedavi etmek için hangi ilaçlar kullanılır?

Ektopik gebeliği tedavi etmek için kullanılan en yaygın ilaç metotreksattır. Bu ilaç hücrelerin ve embriyonun büyümesini durdurarak gebeliğin sona ermesini sağlar. Bu tedavide fallop tüpünün (yumurtalıkları rahime bağlayan tüp şeklinde organ) çıkarılmasına gerek kalmaz.

Ektopik gebeliği (dış gebeliği) tedavi etmek için ilaç ne zaman kullanılır?

Doktorunuz metotreksat kullanma kararını gebelik hormonunun seviyesi, gebelik kesesinin büyüklüğü, gebelik kesesi içindeki embriyonun kalp atışlarının varlığı, gebelik kesesinin yerleştiği fallop tüpünün yırtılıp yırtılmaması gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurarak karar verecektir. En önemli faktörlerden biri de ilaç tedavisinden sonra kan tahlillerini düzenli yaptırabilecek olmanızdır. Emzirme döneminde veya karaciğer hastalıkları gibi önemli bir problem varsa metotreksat kullanamazsınız.

Metotreksat nasıl verilir?

Metotreksat sıklıkla bir dozda kalçadan enjeksiyon şeklinde verilir. Metotreksat almadan önce, hCG seviyesini ve belirli organların işlevlerini ölçmek için kan testleri yapılmalıdır. İlk doz uygulamadan sonra hCG seviyelerinde yeterince düşme olmaz ise ek bir metotreksat dozu yapılabilir.

Ektopik gebeliği (dış gebeliği) tedavi etmek için ne zaman ameliyat yapılır?

Eğer ektopik gebelik geç teşhis edilmiş ve gebeliğin sonlandırılması gecikmiş ise tüplerde gerilme, yırtılma veya patlama söz konusu olabilir. Bu durumlarda acil cerrahi gerekir. Bazen fallop tüpü yırtılmamış olsa bile metotreksat tedavisinden fayda göremeyecek hastalarda da ameliyat gerekebilir. Bu durumlarda, ektopik gebelik tüpten çıkarılabilir veya gebelikle birlikte tüm tüp çıkarılabilir.

Ameliyat nasıl yapılır?

Ameliyat tipik olarak laparoskopi ile yapılır. Bu prosedür, karındaki küçük kesiklerden sokulan ince, ışıklı bir kamera kullanır. Ancak bazen şartlar uygun değilse, laparoskopi için gerekli ekipman hastanede mevcut değilse veya hazırlık yapmak için yeterli zaman yoksa açık ameliyat ile de yapılabilir. Bu durumda sezayen hattı gibi bir kesi ile karnınıza girilerek gerekli müdahale uygulanır.

Ektopik gebelik (dış gebelik)  önlenebilir mi? Çoğu zaman ektopik gebelik önlenemez.

Ektopik gebelik (dış gebelik)  gelecekteki gebelikleri etkileyebilir mi?

Daha önceki gebelikte dış gebelik geçirmek diğer gebelikte dış gebelik ihtimalinin arttırmaktadır. Gelecekteki gebelikler sırasında, doktorunuz gebelik kesesinin doğru yerde büyüdüğünü doğrulayana kadar ektopik gebeliğin belirtileri ve semptomları için dikkatli olmalısınız. Gebelik öncesi ve süresince düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmalısınız.

Eğer gebelik testininiz pozitif çıktıysa ve ağrınız ve kanamanız varsa kesenin rahmin bulunduğu yeri belirlemek adına mutlaka ilk gebelik muayenenizi olmak üzere doktorunuza başvurmalısınız.

Leave a Reply