Gebelik ve Spiral

Gebelik ve Spiral

Rahim içi araç (spiral, RIA), popüler ve geri dönüşüm mümkün doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Bakırlı veya hormonlu, plastikten yapılmış, rahim ağzından rahim boşluğuna yerleştirilen ve döllenmeyi önlemek için tasarlanmış küçük T şeklinde bir alettir. Takılması ve çıkarılması oldukça kolaydır. Adet dönemlerinde işlem uygulanması tercih edilir. Ancak doğum ya da gebelik mevcutsa; doğumdan hemen sonra veya lohusanın kırkı çıkınca veya küretajdan hemen sonra yerleştirilebilir.

Ancak biliniyor ki hiç bir doğum kontrol şekli yüzde 100 etkili değildir. Nadiren de olsa, RİA kullanırken hamile kalmak mümkündür. Nadiren bir RİA varken hamileliğin meydana gelmesi durumunda, hasta ve hamilelik için riskler vardır. Kadınların ciddi komplikasyon riskini azaltmak için bir Kadın Doğum uzmanından yardım alması gerekir.

Biz uzmanlar için ilk adım hamilelik türünü belirlemektir; bu aşağıdakilerden biri olabilir:

● Hamilelik gelişimi için normal yer olan ve 9 aydan uzun süre fetal büyümeye izin veren intrauterin yani rahmin içi/olması gereken yer

● Ektopik yani dış gebelik diye bilinen, döllenmiş bir yumurtanın tüplere veya rahim dışındaki başka bir yere yerleştiği ve kadın için ciddi sağlık riskleri oluşturduğu bir gebelik

RİA’ya sahip olmanın ektopik gebelik riskini artırdığı bilgisinin aslı şudur;

RİA’lar rahim içi gebelikleri önlemede o kadar etkilidir ki, eğer bir gebelik meydana gelirse, rahim dışında gelişme olasılığı daha yüksektir. Ancak hastalar sırf RİA’ya sahip oldukları için ektopik gebelik riski altında değildir.

RIA ile gebe kalınırsa;

Çalışmalar, gebelik sırasında RİA’lar yerinde bırakıldığında RİA’nın çıkarıldığı gebeliklere kıyasla düşük, erken doğum ve amniyotik kese ve sıvının enfeksiyonu (koryoamniyonit) riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, RİA’nın çıkarılması hamilelik sonucunu iyileştirirken, hiç RİA takmamış hastalara kıyasla yine de daha yüksek gebelik komplikasyonları riski vardır. 

Gebelik ve RİA mevcutsa; RİA ipleri rahim ağzından görülebilen çoğu kadın için, ilk muayenede RİA’nın çıkarılmasını öneriyoruz.

Bazı kadınlarda RİA ipleri rahim ağzına doğru kıvrılır. Bu olduğunda, bazen ipleri kavramak için küçük bir alet kullanabiliriz veya RİA’yı almak için ultrason rehberliği kullanabiliriz. Ancak rahim büyüyen fetüs ile büyüdüğü için bazen RİA’ya ulaşılamaz. Bu durumlarda, RİA’yı yerinde bırakmalıyız çünkü onu aramak istemeden anneye veya hamileliğe zarar verebilir. Doğumdan sonra, RİA’yı plasenta, zarlar veya rahim içinde bulduğumuzdan da emin oluruz.

Spiraliniz varsa ve hamilelik şüphesi varsa ne yapmalısınız?

İlk önce evde hamilelik testi yapın. Günümüz testleri gebeliğin erken teşhis edilmesinde çok iyidir. Test negatifse ve hala endişeleniyorsanız, sorularınızı yanıtlayabilecek, muayenenizi yapacak veya ihtiyacınız olursa ek testler yapabilecek kadın doğum uzmanınızdan destek almanızı öneririm.Testiniz pozitifse, yine doktorunuza muayeneye gitmelisiniz. Doktoruz ultrason ve muayene yapacaktır. Vajinal kanamayla birlikte sağ veya sol taraflı kasıkta ağrınız varsa ve doktorunuz tarafından hemen görülemezseniz, acil servise gitmeniz mantıklıdır çünkü nedeni dış gebelik olabilir.

RİA’lar bir çok kadın için iyi bir doğum kontrol şeklidir, ancak hiçbir korunma yöntemi yüzde 100 etkili değildir. Spiral taktırmayı düşünüyorsanız, bu son derece etkili doğum kontrol yönteminin sizin için doğru olup olmadığını, bakırlı mı hormonlunun mu sizin için uygun olacağını doktorunuzla konuşmanızı öneriyorum.

Leave a Reply