Serviks (Rahim ağzı) neresidir?

Serviks (Rahim ağzı) neresidir?

Rahim ağzı

Rahimin vajinaya açıldığı yerdir. Rahim boynunun bir diğer adıdır. Normalde oldukça sıkı şekilde kapalıdır ancak doğum sırasında bebeğin dışarı çıkmasına izin verecek şekilde açılır.

Smear testi (Rahim ağzı kanseri tarama testi ) nedir?

rahim-agzi-kanseri

Smear veya Pap smear testi, mevcut serviks (rahim ağzı) kanserini saptamanın yanında servikste kansere dönüşebilecek herhangi bir hücresel değişiklik olup olmadığını gösteren erken bir uyarı testidir.

Serviks kanserine (Rahim ağzı kanserine) neler sebep olur, risk faktörleri nelerdir?

  • İlk cinsel ilişkiye erken yaşta girmiş olmak
  • HPV (İnsan Papilloma Virüsü) teşhisi konmuş kadınlar
  • Birden fazla cinsel partneri bulunan kadınlar veya partnerleri çok eşli olan kadınlar.
  • Otoimmün hastalıklar
  • HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) enfeksiyonu ya da bağışıklık sisteminin zayıflatan herhangi bir durumun varlığı
  • Sigara kullanımı
  • Çok sayıda doğum yapmak

Tüm kadınlar smear testi yaptırmalı mıdır?

Evet. 21 yaşını doldurmuş cinsel aktif olan tüm kadınlar rahim ağzı kanser tarama testi yaptırmalıdır.

Smear testi nasıl yapılır?

Rahim ağzının (Serviksin) görülmesine ve ulaşılmasına izin vermek için doktorunuz tarafından vajina içine spekulum (muayene aleti)  yerleştirilir. Küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve analiz için patoloji laboratuvarına gönderilir. Patoloji doktoru tarafından bu hücreler mikroskop altında incelenerek anormal gelişim olup olmadığına bakılır.

Test sırasında ağrı duyacak mıyım?

Hayır. Smear testi basit ve ağrısızdır. Gerginseniz biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Önceden yapmam gereken bir şey var mı?

Smear testine hazırlanmak için özel bir şey yapmanız gerekmez. Tercihen smear testinden önceki 2 gün boyunca cinsel ilişkiye girmemiş olmak, vajinal duş, vajinal fitil veya krem kullanılmaması istenmektedir. Ancak bu bir tarama testi olduğu için bu durumlarda da smear testi yapılabilir. Smear testi yapılırken hastanın adet kanaması veya yoğun vajinal akıntısı olmaması gerekmektedir. 

Ne zaman smear testi yaptırmalıyım?

Kaç yaşında olduğunuza ve daha önceki smear testlerinizin sonuçlarına bağlıdır. Tarama amacıyla Servikal smear aralıklarının 21-29 yaş aralığında 3 yılda bir olması yeterlidir. Daha sık alınması rahim ağzı kanserine karşı korunma ihtimalini artırmaz. 30-65 yaş arasında ise Pap smear tek başına yapılıyorsa yine 3 yılda bir, HPV testi ile birlikte yapılıyorsa 5 yılda bir tarama yapılması yeterlidir. HPV testi ile birlikte Pap smear taraması kansere karşı korunmada daha duyarlıdır.

Serviks kanserinden nasıl korunabilirim?

Smear taramalarını düzenli bir şekilde yaptırınız.

HPV aşısı için doktorunuzdan bilgi isteyiniz

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kondom kullanınız.

Leave a Reply